Beredskabet banker på i 16 boligområder

Røgalarmer redder liv. Alligevel har knap hver fjerde dansker ikke opsat en røgalarm i hjemmet. I
december og januar vil brandkadetter stemme dørklokker og tilbyde at opsætte en gratis røgalarm hos borgere i 16 boligområder i hele landet.

Hej, vi kommer fra beredskabet. Må vi opsætte en røgalarm hos dig?

Den sætning vil en lang række borgere i 16 boligområder blive mødt med i de kommende måneder. Som en del af projekt ’Beredskabet banker på’ vil brandkadetter fra det lokale brandvæsen nemlig komme rundt og tilbyde at opsætte en gratis røgalarm hos borgere, som endnu ikke har en installeret i hjemmet.

– Vi ved, at røgalarmer er utrolig effektive til at advare om brand i hjemmet, men desværre er der stadig en del borgere, som ikke har en røgalarm derhjemme. Vores projekt har fokus på at skabe dialog mellem borgere og beredskabet for at øge bevidstheden om brandsikkerhed dér, hvor risikoen for dødsbrande er størst; nemlig i hjemmet, siger projektchef i Unge i Beredskabet, Maria Wiktoria Karolini, og fortsætter:

Sidste år satte brandkadetterne røgalarmerne op i halvdelen af de hjem, hvor de bankede på. Det blev til i alt 1065 røgalarmer, der nu er med til at gøre borgerne mere trygge i deres hjem, slutter Maria Wiktoria Karolini.

De sidste 10 år har mere end 90 procent af alle dødsbrande fundet sted i private hjem. Årsagerne til
dødsbrande i private hjem kan være mange, men blandt de mest hyppige er rygning, madlavning og
levende lys.

– Derfor giver det rigtig god mening at sætte fokus på netop brandforebyggelse og vigtigheden af en
funktionel røgalarm, nu hvor vi går ind i den mørke vintertid og hygger indendørs med levende lys, ekstra gang i komfuret og hjemmebag i ovnen, siger Maria Wiktoria Karolini.

Lokal tryghed

Ungeenheden ved Beredskab 4K deltager i år projekt ’Beredskabet banker på’ og har indgået et samarbejde med det lokale boligområde Vildtbanegård.

Den 1. december går beredskabskadetter og instruktører første gang rundt i boligområdet og tilbyder at opsætte en røgalarm hos beboerne i boligområdet eller tjekker om den nuværende røgalarmer virker samt deler deres viden om brandforebyggelse.

Projekt ’Beredskabet banker på’ er udviklet af Unge i Beredskabet i samarbejde med Brandsikker Bolig og med støtte fra TrygFonden i perioden 2021-2024. Konceptet er inspireret af West Midland Fireservices’ (England) succesprojekt ’Safe and Well’, hvor de med 25.000 årlige besøg hos borgere forebygger brand og ulykker i hjemmet.

Fakta

Tal fra Beredskabsstyrelsen og TrygFondens undersøgelser: ‘Dødsbrande i Danmark 2019’ og ‘Brand og
røgalarmer i danske hjem 2020’ viser, at:

  • Mere end 90 % af dødsbrande de sidste 10 år har fundet sted i private hjem
  • 45 % af dødsbrandene i perioden 2014-2019 forekom i etageejendom
  • 23 % af danskere har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, heraf bor de fleste i lejlighed
  • Kun i 26 % af de boliger, hvor der i 2016-2019 var dødsbrande, var der opsat en røgalarm
  • Af disse røgalarmer var det kun 15 % af dem, der reelt fungerede

Projekt ’Beredskabet banker på’ har en målsætning om, at

  • 22 brandkadetkorps fra hele landet deltager i projektet i løbet af 2021-2024
  • 4.400 røgalarmer opsættes i private hjem i løbet af projektperioden
  • 13.200 husstande får viden om brandforebyggelse og brandsikkerhed enten på hjemmebesøget eller via materiale om brandforebyggelse og brandsikkerhed i postkassen

Om Unge i Beredskabet

Unge i Beredskabet er en landsorganisation, som samler og varetager arbejdet med alle børn og unge med interesse for brand og redning. Unge i Beredskabet er et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet-, ungdoms- og juniorbrandkorps på tværs af landet, der tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer inden for brand og redning.

I projekt ’Beredskabet banker på’ vil korpsenes brandkadetter, med deres faglige viden i rygsækken, agere de udførende brandforebyggere, der opsætter røgalarmer i borgernes hjem og skaber dialog omkring brand og brandforebyggelse med udgangspunkt i materiale fra Brandsikker Bolig.

Brandsikker Bolig, som er samarbejdspartner i projektet, er udviklet af Beredskabsstyrelsen og er et brandforebyggelseskoncept med gennemarbejdet materiale, der blandt andet har fokus på brandforebyggelse i borgerens hjem og korrekt opsætning af røgalarmer.

Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet står bag Unge i Beredskabet med støtte fra Forsvarsministeriet og VELUX FONDEN. Se www.ungeiberedskabet.dk og www.danskeberedskaber.dk for yderligere informationer om henholdsvis Unge i Beredskabet og Danske Beredskaber.

Følg Ungeenheden på instagram: 4K_Ungeenheden og læs mere om Ungeenheden her på hjemmesiden